Τι μας κάνει ευτυχισμένους;

Κατηγορία: ΑγάπηΑλήθεια Σχόλια: Δεν υπάρχουν σχόλια

happy

Το 1937 ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο του Harvard μια έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Αντικείμενο της έρευνας αυτής, η ανθρώπινη ανάπτυξη και τι είναι αυτό το οποίο χρειάζεται ο άνθρωπος ώστε να έχει μια καλή ζωή.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 268 άνδρες, φοιτητές εκείνη την εποχή στο Harvard, οι οποίοι παρακολουθούνταν για όλη τους τη ζωή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η προσδοκία της έρευνας ήταν να βρει ποια είναι η τέλεια αναλογία αγάπης, εργασίας και ψυχολογικής προσαρμογής για μια καλή ποιότητα ζωής.

Μετρήθηκε, λοιπόν, ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών, μαζί με στοιχεία της προσωπικότητας (IQ, συνήθειες στο αλκοόλ κλπ) καθώς επίσης και τις σχέσεις με την οικογένεια.

Μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

  1. Ο αλκοολισμός είναι μια διαταραχή με πολύ καταστροφική δύναμη. Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες διαζυγίου και συνδέεται με νευρώσεις αλλά και με την κατάθλιψη.
  2. Πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, η νοημοσύνη δεν έχει σημασία. Κοινώς, το IQ από το επίπεδο του 110 και άνω δεν επιφέρει διαφορά στα εισοδήματα που κερδίζει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του.
  3. Οι πολιτικές ιδεολογίες, σύμφωνα με την έρευνα, δε συμβάλλουν στην ευτυχία αλλά επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα.
  4. Σε όλες τις περιπτώσεις, η οικειότητα στις σχέσεις που είχε κάποιος συνδεόταν άμεσα με την υγεία αλλά και την ευτυχία του.

Ο George Vaillant (επικεφαλής της μελέτης για περισσότερα από 30 χρόνια) συνοψίζοντας, τα είπε απλά και ξεκάθαρα:
“Τα 75 χρόνια έρευνας και τα 20 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν κατέληξαν σε ένα απλό συμπέρασμα: Ευτυχία είναι η αγάπη. Τέλος”.

Δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις χρόνο ούτε χρήμα για να βρεις την ευτυχία. Μέσα στο ευαγγέλιο μπορεί κάποιος να βρει την αληθινή αγάπη, την πραγματική ευτυχία.
Γιατί όπως μας λέει ο Ιωάννης στην πρώτη του επιστολή:

“ο Θεός είναι αγάπη” και “αύτη είναι η αγάπη του Θεού, το να φυλάττωμεν τας εντολάς αυτού· και αι εντολαί αυτού βαρείαι δεν είναι”

Ο Χριστός ήρθε και κήρυξε την αγάπη. Όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με έργα. Μιλούσε απλά, χωρίς φιλοσοφίες που μπερδεύουν το μυαλό, χωρίς “νιρβάνες” και “εσωτερικούς κόσμους”, αλλά με υπομονή, πραότητα και αγάπη.
Οι απόστολοι και όλοι οι πρώτοι χριστιανοί, παρά τους διωγμούς και τα βασανιστήρια που βίωναν, ήταν ευτυχισμένοι γιατί είχαν την αγάπη του Θεού μέσα τους.

Δεν θα γράψω πολλά για να σε πείσω… Αν ψάχνεις την αγάπη, δες στο ευαγγέλιο. Εκεί μέσα θα την βρεις.

Αύτη είναι η εντολή μου, να αγαπάτε αλλήλους, καθώς σας ηγάπησα.

Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει.
Άρατε τον ζυγόν μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ εμού, διότι πράος είμαι και ταπεινός την καρδίαν, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εν ταις ψυχαίς υμών·
διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.